torsdag 31 januari 2013

NÅGRA ENKLA FRÅGOR

Eller de borde vara enkla i alla fall. Som uppfödare av rasen Cavalier King Charles Spaniel så borde man kunna svara på det flesta av dessa frågor om man så blir väckt 03:00 på natten, eller hur?

Men nu har jag klurat ut lite frågor, frågor som sedan kanske kan lösa även andra frågor och funderingar man har kring våra hälsofrågor. När och om man får svaren på alla dessa frågor så kommer säkert en massa följd frågor. För visst har jag mer frågor och funderingar kring detta med Cavalierer och avel. Men om vi börjar med dessa, så kanske vi kan komma vidare på ett bra sätt i framtiden!

Tack till er som har mailat in lite frågor och funderingar, fortsätt att skicka (peter@vouges.se) om ni kommer på fler så uppdaterar jag listan med frågorna allt eftersom. När listan med frågor är klar så kommer jag att skicka in den och invänta spänt på svaren.
 
NÅGRA ENKLA FRÅGOR!

1. Vem uppdaterar och ansvarar för godkända veterinär listan?
2. När gjordes en uppdatering sist?
3. Vem bestämmer vilka veterinärer som är godkända för att hamna på listan?
4. Vem ändrar och uppdaterar listan på SCKCS sida och när gjordes det sist?
5. När kommer utvärderingen på vårt hälsoprogram?
6. Vem ansvarar för att utvärderingen blir gjord?
7. Vem skall göra utvärderingen?
8. Är det någon som idag forskar på hjärtproblemen på Cavalierer?
9. Varför kräver vi att det är kardiologer i andra länder och inte i Sverige?
10. Hur kan vi ha en lista på Veterinärer i England som man inte personligen/privat kan boka tid till? (Krävs en remiss och ingen remitterar en frisk hund.)
11. Vad är det som säger att vår ras (Cavalier King Charles Spaniel) blir friskare av att kolla hjärtat var 8:e månad och inte varje år?
12. Var står det i våra regler att man måste kolla hundarna var 8:e månad, oavsett om den går i avel eller inte?
13. Hur kan man anta att en hund har fått blåsljud innan 4 år och spärra dess avkommor när hunden inte är testad innan 4 år?
14. Varför spärrar man friska hundar? (När vi vet att det finns ärftliga och slumpmässiga hjärtfel)
15. Varför blir inte importerade hundar som har föräldrar under 2 år, eller är mellan 2-4 år och inga intyg har avels spärrade, precis som en svenskfödd hund blir?
16. Varför kan man använda hundar med t.ex. Knäledsfel och ärftliga ögon sjukdomar, SM och bärare av sjukdomar bevisade genom DNA test mm, när man inte kan eller får använda en 10-åring med grad 2 på hjärtat?
17. Hur kan det registreras valpar på SKK efter redan avels spärrade hundar?
18. Hur ställer sig SCKCS till frågan angående DNA test för EFS och CCS (Episodic Falling Syndrome & Curly Coat Syndrome)? Göra testet eller inte? Vad gör vi med resultatet?
19. Hur ställer sig SCKCS till sjukdomen SM (Syringomyelia)? Hur ser framtiden ut?

20. Vi har rekomendationer från SCKCS att kolla Ögon och Kän, vad gör vi med resutlatet? Vilken grad på knän är OK att avla på och inte? Vilka ögonsjukdomar är OK att avla på och INTE?
*listan kommer att uppdateras till den känns klar att skicka iväg


Uppdatering  14:00

Vill bara lägga till lite saker efter några mail och telefonsamtal angående listan och detta bloggande. Detta är absolut ingen kritik vare sig till rasklubb, eller någon privat person. Jag vet och tycker att Cavaliersällskapet har i väldigt många år jobbat hårt för att hälsan på våra hundar skall bli bättre. Sverige var faktiskt ett av de första länderna i världen som gick ut med att tänka på hälsan och kom då med rekommendationer och hälsoprogram.
Men nu har det gått ganska många år och tider ändras både här hemma och i övriga världen. Hänger vi med i denna förändring, eller är det bra som vi har det? Det kan vi inte veta förens vi tittar tillbaka på allt det fantastiska jobb vi uppfödare i Sverige har gjort de senaste åren.
Nu börjar även försäkringsbolagen se skillnaden och flyttar Cavaliererna till en ny ”riskgrupp”. Allt för att de också nu ser i sin statistik att Cavalieren bara blir friskare och friskare..
Så med frågorna vill jag att vi tittar i backspegeln lite, gör vi inte det så kan vi inte heller ta oss in i framtiden på ett bra sätt. Uppfödarna av Cavalierer i Sverige är bra, men vi kan bli bättre. Men utan viss fakta och några svar – Hur blir vi då BÄST?
Jag tycker vi har det bra med våra regler, med att kolla hjärtan – Absolut. Kollar hjärtan gör man i stort sett hela världen numera.  Men vissa saker känns idag lite om inte väldigt luddiga och lite svåra att förstå. Kanske är det för att vi inte har tittat på om vårt program ger det vi vill. Kanske behöver reglerna ses över efter alla dessa år och framförallt bli tydligare så att vi ALLA förstår och så att vi ALLA har samma mål i sikte. Nämligen att få så friska och fina hundar som möjligt i framtiden.

1 kommentar:

Anonym sa...

SÅ BRA / Lena Svalling-E