måndag 25 juni 2012

GÖTA PETTER!!!

Cavalierbladet damp ner i brevlådan häromdagen. En riktigt fin tidning för oss som har & älskar Cavalierer. Har inte hunnit läsa den förens idag. I detta blad var det en artikel om när Clare Rusbridge var här i Sverige och föreläste om SM (Syringomyelia). Tyvärr kunde vi inte deltaga, vilket jag gärna hade gjort då detta just nu är ett hett ämne bland oss uppfödare. Då detta inte bara gäller Cavalierer då denna sjukdom tyvärr finns bland fler raser. Men som vanligt får Cavalierer än en gång bära hundhuvudet för en hemsk och tråkig sjukdom!!




Kanske fick de som var där en bättre information än vi som inte kunde vara med. För jag säger som Teskedsgumman – Göta Petter, och så krympte min hjärna. Samtidigt som Cavalierens blev allt större.

Att läsa slutsatsen av föredragen som lyder – Använd äldre hundar i avel. Hum – har de mindre hjärna? Eller varför skulle en äldre producera bättre än en ung hund?
Tänk om avel ändå var så lätt. Nu låtsas vi att min hjärna fortfarande är liten och inte fattar något. Men ärligt, vad är detta för slutsats egentligen. Visst jag förstår att vi skall använda hundar som är äldre, friska och som vi har en historik och vet mycket mera om, än en ung hund. Men ärligt, fattar alla det? Bara för att en hund är gammal så behöver den faktiskt inte alltid vara ett bra alternativ.
Tycker faktiskt att det är dags att ta ställning till alla dessa avelsrekommendationer och samtidigt förklara på ett bättre, enklare och tydligare sätt än att bara skriva - Använd äldre hundar!! Avel är inte riktigt så enkelt, det vet väl förhoppningsvis alla. Men om man kanske inte vet vem som är t.ex. farfar eller farmor till sin hund, vad spelar det då för roll om man använder en gammal hund?
I ett annat stycke från artikeln i tidningen kan man läsa att Clare Rusbridge säger att hjärnan är för stor på en Cavalier. För stor så att skallen inte räcker till. Alltså för stor för ”sin box”. På nästa rad står det -”Nu har vi en rasstandard att följa och då finns ingen möjlighet att ändra på huvudstorleken”. Var någonstans i standarden står det hur stort eller litet ett huvud (eller hjärna) får vara på en Cavalier?
Göta Petter – Säger jag bara…….. eller är det bara jag som har en förkrympt hjärna och inte fattar något!! Men vem har sagt att det skall vara enkelt att hålla på med avel!
Att vi skall använda friska hundar är förhoppningsvis en självklarhet för oss alla som håller på med hundar och avel. För vad är annars vitsen?

Inga kommentarer: