onsdag 28 september 2011

HÄLSOPROGRAM PÅ CAVALIER

Sedan 2001 har vi på Cavalierer haft ett hälsoprogram avseende hjärta. I början var det jobbigt för oss alla att förstå lite hur det skulle gå till och vilka regler som gällde! Nu idag 2011, 10 år senare så känns det som om vi alla har fått kläm på våra regler och vad som gäller och inte. Reglerna står tydligt utformade på Cavaliersällskapets sida.

Så här står det på SCKCS sida;

-----

Avelsregler from 2001-01-01.
Resultatet efter undersökningen registreras centralt för cavalier king charles spaniel

Följande bestämmelser gäller fr o m 2001-01-01 vid registrering av valpkull:
Registreringsförbud för avkomma efter föräldradjur som ej är ID-märkt och saknar officiellt intyg om hjärta u a. Intyget får ej vara äldre än 8 månader vid parningstillfället. Lägsta ålder för officiell undersökning är 24 månader. Avelsdjur vars föräldradjur saknar intyg om hjärta u a vid lägst 4 års ålder måste dock själv uppnå en ålder av lägst 4 år före parning och vid denna ålder ha intyg om hjärta u a. Hanhund som är ID-märkt och som vid lägst 7 års ålder har hjärta u a men senare får blåsljud kan användas i avel.
Registreringsförbud för avkomma efter föräldradjur som får blåsljud före 4 års ålder (föräldradjuret själv avelsspärras).
Redan producerad avkomma efter föräldradjur som får blåsljud före 4 års ålder får ej användas i avel (avelsspärras).

Nedan kan du läsa en detaljerad information om hälsoprogrammet avseende hjärtstatus hos cavalier king charles spaniel.

HJÄRTUNDERSÖKNING
Specialklubben för Cavalier King Charles Spaniel (SCKCS) rekommenderar att avelsdjur hjärtundersöks årligen till och med sju års ålder, även om hunden ej längre används i avel. Lägsta ålder för officiell undersökning är 24 månader. Undersökning utförd på yngre hundar skall noteras som preliminärt undersökningsresultat.
Undersökningen skall vara utförd av veterinärer med specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar och i enlighet med av SKK fastställd metod. Hjärtintyget skall vara utfärdat på SKKs blankett. Endast hjärtintyg som insänts till SKK i original registreras.

Överklagande av undersökningsresultat
Om en hund befunnits ha blåsljud, kvarstår detta undersökningsresultat i SKKs register tills dess ett formellt överklagande gjorts och hunden vid den nya undersökningen befunnits ha hjärtstatus utan anmärkning.
Överklagandet skall ske skriftligen till SKK. Den nya undersökningen skall därefter utföras av en av SKK anvisad veterinär, vilken före undersökningen skall informeras om att undersökningen avser överklagande av tidigare diagnos.

Utländska intyg
Åberopas utländska intyg för ej svenskägda hundar skall kopia av intygen insändas till SKK tillsammans med en anhållan om att intyget registreras. SKK godkänner intyg enligt följande:
Nordiskt undersökningsresultat (ej Island) utfärdat på intyg som resp. land använder vid hjärtundersökning av cavalier king charles spaniel. Intyg skall vara utfärdat av veterinär, vilken kan anses inneha motsvarigheten till svensk djurslagsspecialisering-smådjur. Vilka dessa är framgår av aktuell förteckning som kan rekvireras från SKK eller SCKCS. Undersökningsresultat från Storbritannien utfärdat på det intyg som landet använder vid hjärtundersökning av cavalier king charles spaniel. Intyget skall vara utfärdat av veterinär med specialistkompetens - hjärta enl. aktuell förteckning som kan rekvireras från SKK eller SCKCS. Undersökningsresultat från annat land än ovan nämnda utfärdat på intyg som aktuellt land använder vid hjärtundersökning av cavalier king charles spaniel.Intyget skall vara utfärdat av veterinär med specialistkompetens-hjärta eller motsvarigheten till svensk djurslagsspecialisering - smådjur.

HÄLSOPROGRAM/ AVELSREGLER/ REGISTRERINGSBESTÄMMELSER
Hälsoprogrammet bygger på att hjärtstatusen är känd vid parningstillfället så att uppfödaren har underlag för att bedöma djurens lämplighet för avel. Det finns ett samband mellan avkommans hjärtstatus och den ålder då föräldradjuren haft hjärtstatus utan anmärkning (u.a.). Därför är utgångspunkten för hälsoprogrammet att avelsdjur skall vara minst 4 år och efter denna ålder ha intyg om hjärta u.a. Endast då avelsdjurets egna föräldrar har hjärtintyg u.a. efter fyllda 4 års ålder, kan avelsdjuret användas före fyra års ålder. Avelsdjur skall dock vid parningsdatum alltid ha uppnått en ålder av lägst 24 månader.
Avelsdjur skall ha officiellt intyg om hjärta u.a. som inte får vara äldre än 8 månader vid parningsdatum. Hanhund som vid lägst 7 års ålder har intyg om hjärta u.a. men vid senare undersökning konstaterats ha blåsljud får, utan förnyad undersökning, användas i avel. Avelsdjur, vars ena eller båda föräldrar får blåsljud före 4 års ålder, får ej användas i avel. SKK avelsspärrar samtliga valpar, som redan finns registrerade, till föräldradjur som fått blåsljud före 4 års ålder. Om diagnosen efter överklagande (se ovan) ändras, upphävs avelsförbudet och spärrarna tas bort.
Ingen registrering av hund sker om något av föräldradjuren saknar officiellt intyg om hjärta u.a. (se undantag ovan för hanhund över 7 år) eller är avelsspärrade. Kullar, som på annat sätt avlats i strid med SCKCS/SKKs regler registreras av SKK men valparna avelsspärras, vilket också kommer att framgå av registreringsbevisen. Ansökan om att få sådan avelsspärr hävd kan tidigast inlämnas till SKK efter det att hunden fyllt 4 år. Det är uppfödarens skyldighet att före parning informera sig om vilka undersökningsresultat som finns registrerade hos SKK. Detta är speciellt viktigt att tänka på om avelsdjuret är under 4 år och därför i sin tur beroende av att föräldradjuren har giltiga intyg om hjärta u.a. efter fyllda 4 år. De formella kraven vid registrering återfinns i SKKs Registreringsbestämmelser som utges per kalenderår. Dispens från gällande bestämmelser kan i undantagsfall beviljas om synnerliga skäl föreligger. Dispensansökningar behandlas efter skriftlig framställan till SKK/AK eller SKK/UKK. Kontinuerlig uppföljning och utvärdering av avelsreglerna skall ske genom SKKs och SCKCSs försorg.

-----

Som ni alla vet så fick ju våran älskade ”Jackson”, Ch. Vouges Invincible ett nytt intyg nu taget efter 4 år att han har ett biljud på hjärtat. Idag kom brevet från SKK där det stod att han har blivit spärrad och att de tackade för att jag skickade in denna information om ”Jackson”. Att ha skulle avelsspärras är för mig och många andra givet då han har ett biljud.

Längre ner i brevet från SKK stod det att även hans barn (V. Unlimited, Ulrich & Union Jack) har blivit spärrade. Jag förstod inte varför barnen hade blivit spärrade. Jag hade förstått om ”Jackson” hade varit 3 år eller 3 år och 11 månader. För då är det ju tydligt bevisat att han fick Biljud före 4-års ålder. Men nu är intyget taget då han var över 4 år. Alltså inget som säger att han hade biljud före fyra års ålder.

Jag ringde då till SKK för att fråga hur det låg till och varför barnen var spärrade. Som svar fick jag att – Jo, vi antar att han hade biljud före fyra år. Därför får även barnen spärrar. Lite förvånad och förvirrad frågade jag då hur hon kunde anta det?? Till svar fick jag att jag inte kunde bevisa motsatsen.

Tonen var inte trevlig alls. Och för mig är detta helt galet. Hon malde på om att man inte skulle använda så sjuka hundar i avel. Hon berättade även att rasen var så väldigt sjuk och i vissa länder ville man förbjuda rasen helt. Men att SKK tog sitt ansvar i avelsfrågor. Hon tyckte att hundar som ”Jackson” med så sjuka linjer verkligen inte skulle gå i avel. Jag förstod inte vad hon ville komma med detta. Att ”Jackson” inte är OK, det vet jag. Det har jag papper på. Men hans barn är ju inte sjuka. Inte nu i alla fall….

Jag frågade om ”Toby”, Vouges Union Jack någonsin kunde gå i avel i framtiden om han vid 4-års ålder fick gå på egna meriter men fick till svar. - Han har en avelsspärr och kommer aldrig att få gå i avel!!

Jag frågade då vad som hade hänt om jag inte hade skickat in något intyg på ”Jackson” vad hade hänt då. Till svar fick jag – Samma sak. Valparna hade fått en avelsspärr då de antar att ”Jackson” har fått biljud före 4-års ålder.

Mig veterligen så finns det MASSOR med hundar i Sverige som är i samma situation som ”Jackson” och deras avkommer har inte någon avelsspärr. Jag berättade detta för henne på SKK och då sa hon att det var en skyldighet av mig att skicka in dessa hundar så hon kunde spärra dem. Men hallå!?

Vad gäller egentligen?? Har vi fått något finstilt i vårt hälsoprogram på Cavalierer. Jag visste inte detta men vem vet, kanske är det jag som har fel!!

Vad hade då hänt och ”Jackson” blev överkörd när han var ca 3 år?? Antar de då med att han hade Biljud? Vad hade hänt om jag hade sålt honom till ett annat land vid 3-års ålder, och inte får några godkända intyg. Antar de då med??

Ord jag känner igen i hälsoprogram och avelsrekommendationer är BÖR och SKALL. Men jag har aldrig läst eller hört ordet ANTA.

Att ”Jackson” inte är OK det fattar vi ju alla och att han skall ha en avelsspärr. Men hans barn är ju inte sjuka. Skall de verkligen inte få en chans att visa vad de går för när de fyller 4-år.

Vem vet, kanske skulle vi anta och avelsspärra ”Jacksons”, barn, mamma, helsyskon, halvsyskon eller varför inte hela tjocka släkten. För numera kan vi anta att de har eller kommer att få biljud även om de för dagen är friska. Vart är vi på väg??

Tydligen har jag med mina snart 25 år i rasen inte fattat hur det skall gå till. Jag har fortfarande inte fattat eller lärt mig reglerna i vårt hälsoprogram. Tråkigt också att bli så otrevligt bemött när jag som uppfödare bara hade en enkel och rak fråga.

Snälla, hjälp mig. – Vad gäller? Vem ska man fråga? Vad tycker ni själva?

Inga kommentarer: