onsdag 17 augusti 2011

POLISER & ENERGI TJUVAR!!

Detta verkar just nu vara ett hett ämne, så jag skall försöka skriva lite hur jag ser på saken. Eftersom det är ett känsligt ämne så skall jag försöka även om jag nu redan på rad två märker att det kommer att bli svårt.

Det finns massor med så kallade små Poliser i hundvärlden. Alltså de som tycker att alla andra än de själva gör fel. Sedan finns en jäkla massa tjuvar, alltså energi tjuvar!!

Jag kan bara se till mig själv och ingen annan. Men om jag tittar tillbaka, och runt mig just nu så är det oftast de som precis har börjat med hundar och hunduppfödning som är de största poliserna. De har koll på allt och alla. De lusläser hunddatan och drar sina egna slutsatser utan att ens veta vad som ligger i 2a och 3dje led. Ras & Hunddatan används av poliserna på fel sätt. Istället för att se dessa som fantastiska redskap som SKK har gett oss.

Poliserna tvekar inte en sekund på att lägga sig i vad andra gör även de som har hållit på i 30 år eller mer. För de kan minsann hur det här med hundar skall gå till.

När man har Facebook, eller tittar på hemsidor, läser bloggar mm. så ser man samma fenomen med Poliser i alla länder och i alla raser. De flesta som jag ser det är ”nybörjare”. De har inte haft en enda kull, kanske en eller två men då har valparna knappt öppnat ögonen ännu. De skriver på facebook som om de har hållit på med hundar i 50 år eller mer. I dessa ögonblick så kan jag inte annat än att le!!

Jag tänker så här för mig själv; - Vänta ni bara tills era första kullar blir en sådär 5-7 år gamla. Då skall ni få se att det inte var så lätt. Att hålla på med hundar är svårt, väldigt svårt! Även om man går efter alla hundböcker som finns eller de som man får på hunduppfödare utbildningar så blir det tyvärr ibland inte som man tänkt. Just därför att vi jobbar med levande varelser. Genetik är svårt och vi som människor har svårt att bemästra detta. Vi är inga gudar, dessa finns bara i bibeln och en del sagor.


Den lille Polisen!

Att ge sig på andra och tycka högt är för mig väldigt konstigt. Varför? Vad är det som säger att ”du” är mycket duktigare och bättre på det ”du” gör. Och vad är det som gör att ”din” tanke och åsikt är rätt? Ja, den frågan tycker jag många skall ställa sig. Givetvis gör vi alla vårt yttersta och allra bästa för att allt skall bli så bra för både oss själva och våra valpköpare. Eller hur!?

För mig är det helt ok att bli ifrågasatt. Men då på ett snyggt sätt och inte som om jag gjorde fel. Man kan ställa frågan på så himla många olika sätt. Och helst till den som man ifrågasätter och ingen annan. För då blir det bara rundgång och en massa skitsnack.

Som hunduppfödare blir man aldrig fullärd. Fråga istället för att ifrågasätta. Jag lovar du kommer att få ett bra svar som gör att du kanske lär dig att det finns flera vinklar att se på hundavel är din egen. I hunduppfödning så är gränserna mellan rätt och fel väldigt små. Jag kanske har tänkt en sak men missat en annan. Polisen kanske inte ser det jag har tänkt på osv..

Numera bryr jag mig inte alls om vad dessa Poliser tycker. Vad jag än gör eller kommer att göra i framtiden så kommer en eller flera Poliser komma med sitt tyckande. Om jag skulle bry mig om vad alla tycker, ja då skulle mitt hunderi bli tråkigt och jobbigt och jag skulle då råka ut för energi tjuven!!


En tröja som skulle passa många av oss.
- One size fits all!!

Energi tjuven är listig och snor åt sig din energi snabbt som ögat. Du vet knappt om att du har blivit rånad. Vet inte hur många gånger jag har blivit arg, ledsen, irriterad, förbannad, sårad, påhoppad, anmäld. Detta är lite i dagsläget en stor del av hunduppfödning nuförtiden, tyvärr får man väl säga. Men att sitta och irritera sig på vad andra gör och inte blir bara en last för dig själv och ingen annan. De är bara du som mår dålig av att någon gör en speciell kombination som du inte samtycker med eller addar domare på Facebook.

Politiken inom hundsporten har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Mest därför att det är en bedömnings sport, det är bara så. Take it or leave it. Eller som jag sa i ett tidigare blogginlägg för längesedan – ”Är man med i leken får man leken tåla

Om man lägger sin focus på vad andra gör och inte, kommer man själv bara bli den STORA förloraren. Lägg inte din energi på detta. Du kan ändå inte påverka vad andra gör och håller på med. Titta istället på vad du har hemma och njut av det, och gör det just DU tror på. Detta kommer att ta dig långt.

Mina tips:

Tro på det du gör, för om du gör det kommer även andra tro på det. Och jag lovar, då kommer framgången. Skit i andra och kör ditt race. Släpp inte focus på det du gör för om du tittar på vad andra gör kommer du tappa din egen tanke och detta kommer inte ge dig något. Vänd det negativa snacket från poliserna och tjuvarna till något positivt. Detta ger dig en stark drivkraft att bara bli bättre, och vilja mera. Försök inte kopiera någon, de visar bara att du är ett steg efter. Försök istället att ta in all kunskap och erfarenhet du kan. Var inte rädd för att fråga och be om hjälp – Då kommer du långt!!

Lägg ner allt som låter negativt. Försök att se allt positivt och njut av din hobby, dina ambitioner och hundar. Detta kommer att göra att du mår mycket bättre och samtidigt kommer du att bli en lyckligare människa. Detta smittas i sin tur av sig till dina hundar.

Sedan har vi den riktiga polisen - Eller hur?!

Nu är inte jag bättre själv i många av dessa lägen. Jag har också åsikter och tycker och tänker en massa. Detta gör inte mig till någon mäster Polis som att jag är hundvärldens FBI eller CIA eller nått. Vi är alla människor med massor med tyckanden och känslor. Vissa har bara bättre kontroll på sina och andra liksom jag lär mig att bemästra detta med åren som går…

Jag försöker och jobbar själv hela tiden på att vara ödmjuk, och dela med mig så gott jag kan. Jag lär mig nått nytt hela tiden. Jag försöker hitta på något nytt hela tiden med mina hundar. Allt från att skaffa en ras till, till att sälja hund produkter. Vilket nästan är ett måste för att man skall orka fortsätta, och utvecklas. Som hunduppfödare blir man aldrig någonsin fullärd!!

- Du kan inte ändra på någon annan än dig själv!!


1 kommentar:

Anonym sa...

så bra tankar. har funderat varför man tar så illa vid sig när nån sagt nåt ofördelaktigt. Man måste lita på sig själv och strunta i vad folk säger så kanske dom tystnar :)))