söndag 3 oktober 2010

ATT TA ANSVAR SOM UPPFÖDARE!

Många uppfödare i Sverige är mycket ansvarsfulla när det kommer till uppfödning och avel. Vi är väldigt snabba med att slå oss för bröstet i Sverige och klanka ner på andra länder och kontinenter. Men även i Sverige, ja vad skall man säga. Finns de verkar inte bry sig och vad skall vi kalla dom? Hundhandlare?

Att ta ansvar som uppfödare är STORT, mycket stort. Inte bara för sina egna hundar utan även för sina valpköpare mm.

Blir faktiskt lite glad när jag tittade på avelsdatan som SKK har och finner att många uppfödare/ägare har börjat kolla upp hur hälsan är på sina Japanese Chins.

Första hunden kollades redan 2007-08-14 för att sedan i rask takt fylla på med flera hundar. Många är kollade de senaste 3 åren och många kom till då Japanese Chin Sociteten i Sverige beslutade på ett öppet styrelse möte att införa rekommendationer på vår ras som innebär att vi skall ha en känd status på våra hundars hjärtan och knän innan de går i avel. Mera utförligt hur det skall gå till och bestämdes finns att se på: http://www.japanesechin.se

Innan mötet tyckte några att detta var helt onödigt. Japanesen är en frisk ras och har vi inga direkta problem i rasen. De som tyckte så, kom inte på mötet. Vilket var synd. Men efter att ha varit inne på avelsdatan kan man lätt och enkelt se att:

Diagnos Antal
patella, ua 38 st
patella, lateralt grad-2 1st
patella, medialt grad-1 6st
patella, medialt grad-2 10st

38 hundar var utan anmärkning vilket är toppen. Blir glad i hela hjärtat att så många är kollade och att vissa nu börjar förstå vad det innebär att vara uppfödare med ansvar.

Men 17 stycken var inte OK. Hur kan man då säga att rasen är helt OK? Jag skulle vilja säga att 17 är 17 för mycket. Jag vet att vi inte kan komma ner till 0, men nu är inte heller alla hundar kollade. Ambitionen med att kolla upp våra hundar måste vara att i framtiden få de antal som är UA att växa och de som inte är det att minska. Att nå 0, nä, det går nog inte. Men vi har i alla fall börjat. Det finns många hundar som idag går i avel som inte är kollade. Varför?

Om en rasklubb sätter upp rekommendationer så är det för mig en regel. Alltså, man måste här ta ansvar inte bara gentemot klubben utan också för vår ras. Vem försöker man lura med att INTE kolla sina hundar. Valpköpare? Sig själv? Eller andra uppfödare?

Vad är vi rädda för? Rekommendationen har inte kommit till för att sätta dit någon eller vissa hundar. Den har kommit till för att vi måste ta hand om vår ras. Att göra det bästa vi kan för att få fram så friska och sunda hundar som möjligt.

Självklart så kommer det oavsett hur mycket vi kollar våra hundar, komma en och annan hund som får en anmärkning på det ena och det andra. Men om man har kollat sina hundar innan och följt alla rekommendationer så har man i alla fall gjort så gott man har kunnat för att förhindra problemen.

Det går inte att ha några garantier på levande varelser. Men handen på hjärtat alla mina damer och herrar. Inte vill vi väl föda upp underbara Japanese Chins som ser ut och beter sig på filmen nedan.

Tänk vad dessa hundar lider. Och deras ägare, dina valpköpare får ta allt ansvar för vad du har gjort.

Hoppas att trenden med kollade hundar kommer att öka och att vi blir fler och fler som tar ansvar och jobbar mot samma mål – Friska, sunda och fina hundar!!

SÅ TA NU ANSVAR!!



2 kommentarer:

Anonym sa...

God dag!
ser att ni har ett intressant ämne här.patella,vet dom som inte har opererat sin hunds patella,eller har hund som inte har patella,hur det går till? Det inget som främjar hunden i alla fall,lång konvaselent,plågsamt för hunden,men måste göras för hundens välbeffinande!
Tänder är oxå ett kapitell,,man får inte gräva ner det som finns,det måste fram.OM man vill sin hund,eller sina valp köpare väl. Sen ska busk veterinärer bojkottas,det ska vara rent mjöl i påsarna,vitt ska det vara ,och inte spridas med vinden från nått littet hål,som siprar. Hoppas alla hjärtan ses över finns en del och jobba på om rasen ska överleva en hälso enkät som är ok,en vacker dag! ha en bra dag!

Jeanette sa...

Hej!
En del uppfödare kke inte bryr sig om sina hundar som dom kke påstår. Jag kan inte förstå varför det är så svårt att se till hundens bästa? Patella tex ÄR plågsamt för hunden men min erfarenhet är att en del uppfödare väljer att agera veterinär själva ist för att ta sin hund till behörig veterinär!Är det inte bättre reklam för en uppfödare att kolla sina avels hundar så mkt det bara går? Så att vi valpköpare får en så frisk hund som det bara är möjligt? Och sen behöver uppfödare ta sitt ansvar när det visar sig att hunden man köpt är sjuk och INTE lägga skulden på valpköparen och ägna år åt att förtala!! Nej skärpning till ALLA oseriösa uppfödare!!!!
Beklagar er förlust av lille valpen Hans..