måndag 26 juli 2010

LILLE KOKO HAR BLIVIT PAPPA!! =)

NORD JV-07, JWW-08, SE UCH & NO UCH CHINART KOKUO-NO
(När han bara var en Baby)

Tänk att ”min” Lille Koko har blivit pappa. När vi skaffade Japaneser så var tanken att det skulle vara mitt ”sido spår” eller vad man nu skall säga till Cavaliererna.

Mina hanar skulle endast användas på mina egna tikar och inte gå i någon massavel. Rasen är liten, så ju fler hanar som går i avel desto bättre tänkte jag. Inte roligt om en hane går för mycket i avel, det kan nästan stjälpa rasen, istället för att hjälpa.

Men när sedan Japanese Chin Sociteten la fram ett förslag om att de skulle komma avelsrekomendationer så var läget ännu lite mera annorlunda. På ett möte i Laxå, klubbades detta förslag igenom och allt var frid och fröjd. Alla som var där tyckte att detta var toppen och att det inte borde vara några som helst problem att följa.

Med att klubben (lika så nästan alla andra ras klubbar) antog att våra Japaneser skulle kolla både hjärtan och knän så var det inte heller så svårt att välja vilka tikar som skulle kunna komma att få använda våra hanhundar.

Men när en förfrågan kom att få låna Nord JV-07, JWW-08, SE UCH & NO UCH. Chinart Kokuo-No så var det ganska enkelt. Tiken var ju UA både på Hjärta & Knän. Varför neka en sådan tik, och en uppfödare som tar våra rekommendationer på allvar. Nä, svaret var lätt – Givetvis kan du få använda honom!!

Och igår kväll kom resultatet av träffen mellan denna tiken och Koko. En liten söt och rar liten tjej blev det. Eller ja, om jag förstod det rätt så var hon inte så liten. Men söt & rar. Så kul, Koko har blivit farsa, helt otroligt!! Om ni vill följa denna lilla tjej, så gå in på Eva-Britt’s hemsida: http://www.nemoroses.se/

För mig är Koko fortfarande lill killen. Men om man tittar efter så är han inte så ung längre. Dessutom har även han hjärta & knän UA. (Som alla våra andra Japaneser, kollade nu i April-2010) Så visst var det dags för honom och visa vad han kan.

Några har hängt på JCS avelsrekomendationer med tyvärr långt ifrån alla. Hallå!! Vi lever på 2010-talet och inte på 1910-talet. Råd & Rön och all forskning går framåt. Vem försöker vi lura med att inte kolla våra hundar. Tyvärr är det bara våra valpköpare som blir lurade och kanske till och med får dyra veterinär kostnader. Visst är det fint att en hane eller en tik har fina titlar och har vunnit en massa på utställningar. Men inte ens här kan vi lura våra valpköpare längre. Fina Championat & vinnar titlar nedärvs ju inte. De får man kämpa för själv!! Men vad är det då som nedärvs?? Dags att ta ansvar, tycker jag!

Visst kan det bli något galet med valparna som kommer till efter kollade hundar. Så är det ju, finns inga garantier då vi håller på med levande varelser. MEN, med stort M. De som kollar sina hundar innan de sätts i avel har i alla fall gjort så gott de kan. I framtiden tror i alla fall jag att detta kommer att gynna både oss och våra valpköpare och framförallt hundraserna.

Många skyller på att det är dyrt eller att man har långt till veterinären. Men hur dyrt är det inte att jaga championat och fina titlar? Och hur långt får man inte åka för att ha en chans att få dessa fina utmärkelser?? Om jag frågar Per, ja..då skulle han bara titta på mig.

Jag har inte haft Japaneser så himla länge, endast 3 år. Och jag kan inte se att rasen har några större problem med sin hälsa. Alla mina (peppar, peppar...) har varit Ok (än så länge, de blir äldre de också). Oavsett så tycker jag att man kan kolla så att om inte annat hundarna kan få den hjälp de kanske behöver i tid.

Under dessa tre år har flera valpköpare ringt eller mailat till mig och sagt att de är så glada att de finns uppfödare som kollar sina Japaneser. De har själva haft Japaneser från andra uppfödare och skulle gärna skaffa en igen om det inte hade varit för att de har haft problem med sina tidigare hundar. Med Bl.a knän som låter som kastanjetter när de är ute och går. Eller att de har haft hundar som gått på hjärt medicin.

Jag hoppas och tror att flera kommer att kolla sina hundar i framtiden. Det är det enda vi kan göra får våra hundar och dess avkommor. För mig är detta inte konstigt alls. Vi har helt andra regler och rekommendationer på Cavalierer, och de har vi haft i flera år. Men även här finns det tyvärr ett fåtal, som jag i alla fall inte tycker tar sitt ansvar! De säger att de ”kan” sina linjer, så de behöver inte kolla dom??

Så valet om mina hanhundar skall para andras tikar är enkelt. Om man tänker efter så behöver man inte ens fundera, eller hur?

2 kommentarer:

Dvärghundsmatte sa...

Bra sagt! Folk ska kolla sina hundar FÖRE parning, ja! Och bara avla på dem som är ua (utan anmärkning).
Illa att det finns så många som inte bryr sig, både uppfödare och okunniga köpare. Högst oseriöst, tycker jag. Fy!
Mycket trevlig blogg att följa, tack!

Dvärghundsmatten igen sa...

Och grattis till att det går så bra för era hundar, glömde jag skriva. Välförtjänt!