måndag 23 mars 2009

VILKEN HELG!

Helgen som har varit har nog haft ett innehåll av det mesta. Allt från spänning, glädje till lite upprörda känslor.

Lördagen började med att ca 60 tanter, 2 män och en fjolla träffades kl 08:00 i centrala Göteborg på Scandic Crown Hotell. Där vi skulle ha en uppfödar utbildning för oss som håller på med en underbar ras som Cavalier King Charles Spaniel.

Jag tog tåget (pendeln) till Göteborg. Så smidigt med Kungsbacka pedeln. Hoppar på strax utanför oss, åker ca 15 min och är framme i centrala Göteborg ett stenkast från Scandic Crown Hotell.

09:00 hälsar Erna-Britt Nordin som är kursledare oss alla välkomna. Alla är väldigt förväntansfulla inför vad denna helgen skall ge och lära. När EBN gått igenom hur helgen ser ut med raster, luncher och annat så tar Ankan Edoff över för att föreläsa om foderlära. Tycker själv att detta var intressant och tror att många andra tyckte detsamma. Ankan var väldigt tydlig och rak. Inga krusiduller som ställde till och försvårade vad hon ville säga. Hon sa ofta - Är ni med på tänket?

Efter en stund så var det dags för en bensträckare och lite frisk luft för vissa. Tillbaka till Ankan och hennes foderlära. Denna gång mera inriktat på vad valpar och dräktiga tikar skall äta och INTE!

När Ankan var klar med sitt så var det dags för lunch. I matsalen var det ett surr, alla pratade foderlära och ingen tänkte nästan på att det var fisk vi åt själva och inte "Anka"!

Mätta och belåtna av både foderlära och foderintag till oss själva så var det dags att ge sig tillbaka till salen och få lite information och våra Cavalierers hjärtan. Föreläsare var självaste Professor Clarence Kvart från SLU. För mig blev det lite mycket bilder som ultraljudsbilder, röntgenbilder mm. För ett otränat öga är det inte lätt att veta att det gråa på bilden är vatten i lungan!? Clarence förklarade så gott han kunde och berättade lite historier om sina egna Cavalierer, då han själv är en Cavalier ägare. När det sedan blev lite frågor så var det tyvärr inte mycket till svar tillbaka. Denna föreläsning var inte riktigt lika självklar som den vi hade haft tidigare på dagen. Själv satt jag längst bak och kunde nästan se att det hoppade upp oroande frågetecken på vissas huvuden. Bilden av hur det ser ut för våra Cavalierer och deras hjärtan ser inte så ljus ut och jag hoppas verkligen av mitt eget hjärta att forskningen kommer frammåt och att vi kan hjälpa vår ras på rätt väg.... någon haspade ut sig lite konstigt att kanske skulle vi blanda in en annan ras för att hjälpa våra Cavalierer. JESUS!!!

Clarence informerade också om hur forskingen ser ut i andra länder. Och hur olika alla jobbar för att komma fram till en lösning på Cavalierens Hjärfel. Information fick vi också om det pågående LUPA projketet. Mer om LUPA finns att läsa om på cavaliersällskaptes hemsida.

När Clarence tackade för sig och tog emot våra handklappningar så hettade diskutionen till lite granna. vilket jag tycker är bra. För blir man lite upprörd så är det ju något man inte riktigt förstår eller gillar. EBN tog över och försökte styra upp det lite i diskutionen. Hon ställde en fråga till mig och några andra som har hanhundar om vi verkligen skulle kunna tänka oss att begränsa våra avelshanar till att endast låta dem te.x para 5 tikar per år. När jag sedan skulle svara så sa jag - Vi har bestämt att vi inte längre lånar ut våra hanar under 4 år. De kommer endast att gå på våra egna tikar..... sedan så skulle jag säga mera, men blev avbruten och fick kastat tillbaka. Vad spelar det för roll om du gör så när du kan para dina 20 tikar själv!! 20 tikar tänkte jag, var f-n skall jag få dem ifrån. Vad jag skulle fortsätta med att säga var att jag tycker det är helt OK om en hane begränsas till att endast få 5 kullar/år. För mig låter det toppen, helt OK. Då jag själv förtillfället har tröttnat/ruttnat på att låna ut våra hanar. Nog om detta, dags att avsluta dagen och ta sig hemmåt.

Sedan innan var det bestämt att vi skulle få dam besök denna helg. Kari och Maj-Britt följde med hem och Per hade förberett middag. (Som om vi inte hade ätit nog under dagen *Puh*) Han höll också på att förbereda sig på att åka till Malmö då det var SV -09 utställnign där under söndagen. Väl hemma så möttes vi av både god mat och badade hundar (Som bara skulle fönas till). Så jag fönade 2 av dem. Efter middagden så fixade vi till tre till som skulle till Malmö. När allt var klart med packning och hundar så satte vi oss och pratade lite hund. Vilket alltid är trevligt då man inte (tyvärr) träffas så ofta. Kari kämpade på som en bäver för att få med sig en hund. Till Kari: Min tanke är snart klar!! *Ler*

Upp med tuppen. Hjälpa Per med att rasta hundar och få dem i bilen för sin färd mot Malmö. När han och hundarna sedan gett sig iväg så var det bara att fixa för de som skulle vara hemma. Frukost till valpar och allt annat man har på morgonen. 06:00 så kom en hostandes Kari ut från sitt sovrum. och 06:15 kom en förvirrad Maj-Britt upp, hon fattade nästan inte var hon var. När vi var klara med allt så gav vi oss iväg igen för en andra dag på utbildningen.

Morgonen började med att alla fick presentera sig, och det var intressant. Tycker i alla fall jag. Man känner igen många kennelnamn och hemsidor men inte ansiktena bakom dessa namn. När vi hade gått varvet runt så var det dags att prata om parning och valpning. Erna-Britt höll i detta och för mig så får hon MVG. På ett mycket proffsigt sätt så genomfördes denna "lektion" och Erna-Britt bjöd på sig själv och sina erfarenheter. Många bra diskutioner kom upp under dessa timmar och jag tror att många uppskattade detta.

Under dagen så plingande det i min telefon med reultat från Malmö. Så spännande... Det är mycket värra att sitta hemma och vänta på resultat än att vara på utställningen själv. Man kan liksom inte påverka något. Det är bara att sitta och vänta. Första plinget med SMS var att "Jojo" hade blivit 2a i juniorklass med CK. När det sedan inte plingade mera så är man ju nästan lite tvungen att plinga åt andra hållet - Hur går det? men inget svar.....

Dags för lunch. Och jag måste säga att allt var väldigt fint ordnat från Scandics Konferens. Massor med både mat, bullar, kakor kaffe och annat. Vissa åt som om de inte hade sett mat innan. Kanske har någon av dessa deltagit i Robinsson?

Under lunchen så plingade det massor med resultat från Malmö. Bailey hade vunnit sin klass med CK och slutade som 3a Bästa Hane och 2a om Certet. Teddy var 2a i öppen klassen och slutade som res Bästa Hane. Lotta vann den öppna klassen för tikar och slutade även hon som 2a om Certet och 3a Bästa Tik. På toppen av toppen resultat så kom ett SMS om att "Koko" hade fått sitt sista Cert (nr 7) och blivit CHAMPION!!! Jippie...

Efter allt snack om parning och valpning så var det dags för Ann Skoog som kommer från SKK's juridiska avdelning. Vi gick igenom allt som har med skyldigheter och rättigheter. Tror att många förstod att som uppfödare så har man nästan bara skyldigheter. Vi pratade konsumetköps lagar, gick igenom alla kontrakt som SKK har som, Köpavtal, Fodervärdsavtal mm. Tror att många fick sig en rejäl tankeställare här. Ann Skoog var väldigt rak på sak. - Så här är det och punkt! Agria var också på plats och flikade in ibland, allt från doldafel försäkringar mm. Jag gillade Ann Skoog, Hon tog oss från A till B och inget mera med detta. Hon fick MASSOR med frågor och när det sedan var Agrias tur så var informationen väldigt bra framförd. Men, vi som uppfödare kommer tyvärr att få lite sämre vilkor i framtiden.

När dagen kom till enda så tackade EBN för sig och en treligt genomförd helg. Alla var vi detta laget lite sega. Att sitta still i 2 dagar, ja, det är inte många vana vid. Speciellt inte Kari! Vi fick våra diplom i en "trendigt" grön ram. *ler* och alla stegade ut från hotellet fulla av nya kunskaper. Nu ser jag fram emot att göra om detta som en Del 2, nästa år!

Nu hinner jag inte mera, blev VÄLDIGT långt ändå... men jag har mera att säga. För det togs upp andra saker av te.x "Ebba Grön", som kanske borde diskuteras i vårt Cavaliersällskap.

1 kommentar:

Anonym sa...

We Like!!!!