tisdag 24 mars 2009

SAMARBETA

Att samarbeta i hunduppfödning är inte alltid lätt men för oss har det hittils fungerat hur bra som helst.

Ta bara samarbetet som vi har med Maj-Britt Karlsson. Tillsammans så har vi Vouges Chippendale, Vouges Charlotte och Ch. Vouges Justin. Samtliga bor hos Maj-Britt hon sköter dom till punkt och pricka. Vouges Charlotte är däremot hos oss just nu. Eftersom vi inte har 20 tikar att välja på, så flyttade lilla Lotta till oss ett tag så att vi kunde ta med henne på lite utställningar framöver. Lotta trivs som fisken i vattnet hos oss men jag vet med säkerhet att hon kommer att trivas som en vacker Svan i en sjö, när hon flyttar till Svanskog igen....

Vi och Maj-Britt har inga krav på varandra, vi har som vi fick lära oss på uppfödareutbildningen skrivit papper och allt fungerar precis som det var tänkt. Är det något vi undar över så är det inte långt till telefonen. Då diskuterar vi snabbt och enkelt de frågor vi har. Ingen av oss anser att den andra har mer rätt. Vi har en bra respekt inför varandra och våra tankar. Vad som är viktigt är att man har lite samma tanke med hunden om man skall samäga någon hund. Annars så kan det kanske blir problem om den ena vill något helt annat än den andra. Maj-Britt är så snäll och rar så med henne jobbar vi gärna med nu och i framtiden.

En annan som vi gärna jobbar tillsammans med är Erica. Vi har ägt hundar innan och tyvärr så gick Lilla Angel bort. Men nu är vi "ihop" igen. Hos Erica finns nu två små nya tjejer. Vouges Million Dollar Baby och Vouges Prelude. De är bara valpar, så än kan allt hända. Men Erica är precis som Maj-Britt, hur lätt som helst att jobba med.

Att samarbeta behöver inte betyda att man äger hundar ihop. Vi har te.x en massa härliga damer runt oss som bara finns där. De ger en oss en sådan skön energi. Man sporrar och peppar varandra. Vi lär av dom och de av oss... Som ett ge och ta samarbete. Alla har vi olika bollplank och olika bollar. Men att ha någon att kasta en boll till är nästan ett måste, då det i hunduppfödning tas en massa beslut som sedan genererar till en massa skyldigheter och ansvar. Att diskutera olika änmen kan hjälpa och göra besluten mycket enklare.

På utställningar kan man också samarbeta. Någon/Några som hälper oss där är givetvis Maj-Britt & Erica men också våra valpköpare. Men vi får inte heller glömma "vår" Hanna. Hon ställer ALLTID upp och hjälper oss på utställningar. Vi till och med anmäler hundar så att hon MÅSTE hjälpa oss. *ler* Givetvis pratar vi med Hanna innan vi anmäler så att hon kan vara på plats. Eftersom hennes Jackie nu väntar valpar så har hon inget att visa, så då får hon vara vår helt egna proffshandler ett tag till.

Att samarbeta kan innehålla så mycket. Att man öppet och ärligt kan diskutera saker och ting som har med våra hundar att göra eller bara finnas där som stöd när det är jobbigt eller om man behöver tips och råd.

Med ett bra samarbete så behöver man inte hur många hundar hemma som helst. Ensam är man stark men ju fler som samarbetar desto starkare blir man.

Jag hoppas och tror på samarbete. Ibland skiter det sig men för det mesta så går det fantastikt bra. Samarbetar man så tror i alla fall jag, att vi ALLA som samarbetar kommer längre. Öppenhet och ärlighet i samarbetet ger en styrka som faktiskt inte riktigt går att förklara.

Men att ha för många kockar som slevar i soppan är nog inget man skall sträva efter. Men en liten skön grupp av människor som även gillar varandra utanför hunderiet funkar perfekt. Och att man har samma inställning till hur hundar skall skötas och födas upp är ett bra recept.

Att inte på något sätt ta hjälp av andra i sin uppfödning är svårt. Att föda upp hundar helt själv är nästan inget man klarar av om man vill nå långt.

Så till ALLA er som är runt oss: Valpköpare, Fodervärdar & "Partners". Tack för att ni finns och för att vi gör allt detta med hundar tillsammans...... Att någon/några har hållt på 1 eller 30 år spelar ingen roll, vi har alla något att ge!

Inga kommentarer: